#2016-01-08 06:07:10 

Polinezja

Użytkownik

Posty: 63

Skąd: Wałbrzych

Wiek: 23

Uwielbiam piec ciasta. Wychodzą mi one naprawdę smaczne, jednak mam problem z ich dekorowaniem. Próbowałam już z rękawem cukierniczym, szprycą, kupowałam gotowe ozdoby… Nie powiem, coś z tego wychodzi, ale nie ma takiego efektu jakiego bym oczekiwała. Chciałabym spróbować z dekoracją tortów lukrem plastycznym, jednak mam mieszane uczucia. Czekam na porady.
#2016-01-08 06:25:32 

Martika

Użytkownik

Posty: 100

Skąd: Radom

Wiek: 29

Nie ma się czego obawiać. Lukier plastyczny przecież nie gryzie;) Dasz sobie świetnie z nim radę.
#2016-01-08 08:06:34 

ZenMASTER

Użytkownik

Posty: 37

Skąd: Inowrocław

Wiek: 28

Nie rozumiem jak można nie poradzić sobie z dekorowaniem ciast gotowymi elementami? Przecież wystarczy je ze sobą skomponować i efekt gwarantowany.
#2016-01-08 08:16:07 

Martika

Użytkownik

Posty: 100

Skąd: Radom

Wiek: 29

Nie wszystko jest takie proste szanowny Panie. Ważne, że kobieta chce! Lukier plastyczny jest bardzo wdzięcznym materiałem wykorzystywanym do tworzenia nietuzinkowych dekoracji na tort. Świetnie nadaje się nie tylko do wykonywania nie tylko różnych obiektów do dekoracji, ale również przy obkładaniu tortów.
#2016-01-08 09:23:49 

TikiTaka

Użytkownik

Posty: 80

Skąd: Wieliczka

Wiek: 27

Więc jeżeli chodzi o lukier plastyczny, to bardzo dobrze, że specjalizujesz się z masach typu budyniowego. Są one w zasadzie neutralne dla lukru plastycznego, więc śmiało można te dwa elementy ze sobą łączyć. Pamiętaj, że nie powinno się używać lukru plastycznego w połączeniu z masami na bazie śmietany kremówki. Niestety potrafią one rozpuścić naszą masę plastyczną.
#2016-01-08 12:03:53 

Rico

Użytkownik

Posty: 41

Skąd: Zawiercie

Wiek: 33

Ja ze swojej strony cenię sobie bardzo lukier plastyczny za jego stabilność. Nie ma obawy, tak jak przy masach miksowanych, że przy nieco wyższej temperaturze nam się rozpłynie lub będzie wyglądał nieestetycznie. A dodatkowo po obłożeniu nim tortu, świetnie trzyma całe ciasto!
#2016-01-08 12:13:17 

Polinezja

Użytkownik

Posty: 63

Skąd: Wałbrzych

Wiek: 23

A mógłby mi ktoś jeszcze doradzić jak łączyć ze sobą poszczególne elementy wykonane z masy?
#2016-01-08 14:35:17 

Rico

Użytkownik

Posty: 41

Skąd: Zawiercie

Wiek: 33

Najlepiej jest kupić specjalny klej do łączenia elementów lub przymocowywania gotowych elementów na cieście. Ale moim zdaniem równie dobrze spisuje się również rozpuszczona i schłodzona delikatnie (tężejąca) żelatyna. Może nie łączy tak dobrze jak klej, ale efekty daje zadowalające.
DODAJ ODPOWIEDŹ
Copyright 2015